CEL MAI VÂNDUT ROMAN DE ACȚIUNE ~”Poveste despre două orașe” de Charles Dickens~

La prima vedere, o carte impunătoare cu impresionantul număr de 485 de pagini și cu o acțiune care se desfășoare în anii 1775 – 1800, ceea ce pot spune că nu îmbie prea mult la lectură, “Poveste despre două orașe” este un mozaic politic, social și romantic, în care protagoniștii trebuie să-și înfrunte destinul dar și să se confrunte cu trecutul lor.

« Era cea mai bună dintre vremi, era cea mai năpăstuita dintre vremi, era epoca înțelepciunii, epoca neroziei, veacul credinței, veacul necredinței, răstimpul Luminii, răstimpul întunecimii, primăvara nădejdii, iarna deznădejdii, aveam totul în față, aveam doar nimicul în față, ne înălțam cu toții de-a dreptul la ceruri, ne cufundam cu toții de-a dreptul în iad – pe scurt, epoca aceea era atât de asemănătoare cu cea de acum, încât unele dintre autoritățile cele mai proemintente au stăruit să fie prezentată, în tot ce avea ea mai bun sau rău, numai la gradul superlativ. »

Charles Dickens în Povestea despre cele două oraşe

Este un roman istoric, în care Charles Dickens compară viața în cele două orașe, Londra și Paris, fără a le pune în opoziție. Prezintă mediul de afaceri și cel bancar în Anglia și cel social și politic în Franța prin evocarea consecințelor dezastruase ale monarhiei franceze asupra locuitorilor. Dickens construiește o intrigă în care implică toate păturile sociale, cititorul călătorește atât între cele două orașe, cât și în timp (acțiunea se întinde pe o perioadă de zece ani, dar ne și teleportează în trecutul protagoniștilor pentru a înțelege contextul). Critică societatea secolului al optsprezecelea, arătând că înțelege suferința și foamea celor săraci, nedreptățile și cruzimile aristocraților prin personajele sale. Charles Darnay este un tânăr aristocrat francez care a renunțat la avere și la titlu pentru a se refugia în Anglia, pentru a fugi de moștenirea crudă lăsată de tatăl și unchiul său. Se va căsători cu Lucie Manette, fiica unui medic francez, care fusese întemnițat pe nedrept timp de optsprezece ani la Bastilia. Destinele celor doi se întrepătrund într-un mod nebănuit la începutul romanului. Dickens introduce personaje care par a nu avea nici o legătură cu acțiunea, revenind mai apoi și clarificând. Cititorul trebuie să fie atent la întorsăturile de frază și la cuvintele folosite de autor pentru a înțelege contextul și caracterul protagoniștilor.

Povestea de dragoste între cei doi, Charles și Lucie este presărată de tot felul de obstacole, unele dintre ele derivă din felul de a fi a celor doi, altele din trecutul lor de care nici unul dintre ei nu poate fugi. Charles va trebuie să-și înfrunte destinul întorcăndu-se la un moment dat la Paris pentru a « repara » greșelile făcute de rudele sale, este întemnițat și acuzat pe nedrept, pedeapsa pentru așa zisele fapte îl poate costa viața. D intre personajele secundare l-aș menționa pe Sydney Carton, un avocat și prieten care va fi cel care-l va apăra pe Charles și care, după părerea mea, este adevăratul erou al acestei povești. Nu vă spun însă de ce pentru că ar însemna să vă stric plăcerea de a citi cartea. Sunt mulți protagoniști, fiecare dintre ei aduce completări, detalii importante pentru înțelegerea intrigii, însă uneori m-am pierdut în descrieri și în amănunte.

<<Doresc să ştii că eşti cel din urma vis al sufletului meu. >>

<<Cu toţii au fost măcinaţi în moara care preface tinereţea în bătrâneţe.>>

Charles Dickens în Povestea despre cele două oraşe

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează-ți site-ul web la WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat: